Ontvangt u deze e-mail in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief NGK maart 2017
In deze nieuwsbrief
 
 
 
 
Van de voorzitter
Inmiddels is 2018 alweer even bezig en uiteraard hoop ik dat iedereen het jaar gezond, inspirerend en goed begonnen is.
Ik kijk nog even terug naar de laatste ledenvergadering bij Mauriks Solutions op 22 november vorig jaar, waar we een interessant verhaal te horen kregen van René van Tol van het Nederlands Gilde van Goudsmeden over het Meesterschap. Iets waar we als NGK ook zeker voor moeten staan. Een goed voornemen voor 2018 lijkt me.

Een mooi aantal van jullie heeft gehoor gegeven aan de oproep om op 17 en 18 februari te komen smeden op de Bataviawerf, als voorbereiding voor de Internationale Smedendagen. Het is altijd weer goed om even bij elkaar te zijn om te horen hoe het de ander vergaat en gezellig bij te praten over wat ons bezighoudt.
 
De Evenementencommissie is druk bezig met de voorbereidingen voor de internationale smedendagen op 11 en 12 mei bij Slot Schaesberg in Landgraaf. Er moet enorm veel geregeld worden, zo steekt Miko onder andere veel energie in het verkrijgen van een eventuele subsidie. 

We hebben al veel toezeggingen voor deelname binnen van buitenlandse smeden, waaronder Thomas-Maria Schmidt, voorzitter van het IFGS (Internationalen Fachverband Gestaltender Schmiede).
En er is meer te melden. We gaan ook aandacht besteden aan de Meestertitel en zullen hiervoor hulp en advies krijgen van René van Tol, Thomas-Maria Schmidt en Michel Mouton. We hopen in 2019 de eerste Meestersmid te kunnen feliciteren. Hoe mooi zou dat zijn?

We zijn ook druk in de weer om nieuwe leden te werven en we zijn al met diverse smeden in gesprek. Inmiddels zijn er al 3 nieuwe leden te melden: Smederij De Reus (René de Reus) in Vaassen, Westgeest Staalmeesters (Michael Westgeest) in Wassenaar en Smederij Van der Horst (Axel en Wout van der Horst) in Utrecht.

De eerste cursus Basisvaardigheden smeden van dit jaar is op 26 januari van start gegaan op de Botterwerf en dat is goed nieuws. We hopen met de groei van nieuwe leden meer kans te maken op het geven van meerdere cursussen.

Veel in petto dus dit nieuwe jaar en ik hoop dat we allemaal een steentje willen bijdragen zodat we de plannen ook kunnen uitvoeren.
Laten we er een mooi jaar van maken met het NGK.

Een groet,
Rein Tupker – voorzitter NGK
Bataviawerf - 17 en 18 februari 2018
Op twee frisse en prachtig zonnige dagen op de Bataviawerf zijn we met een mooi aantal smeden bij elkaar gekomen om voorbereidingen te treffen voor de Internationale Smedendagen. Zo hebben we van Armco puur ijzer een aantal muurankers gesmeed, flinke jongens van zo’n 15 kg per stuk! Ze zijn dan ook bedoeld voor de herbouw van het poortgebouw van Slot Schaesberg. De tekeningen zijn prachtig gemaakt door Wout Hammer en zo kon iedereen gelijk aan de slag.
Jan Mostert heeft het ontwerp gemaakt van het gezamenlijk werkstuk, een grote vuurkorf. Ook daar hebben we een begin mee gemaakt. Zo hebben we lekker gewerkt, de contacten weer aangehaald en was het ook nog eens gezellig.
 
Vrijdag 11 & zaterdag 12 mei:
Internationale Smedendagen Slot Schaesberg - Landgraaf
 
Project in het spotlicht:
Onderhoud en herstel van de Cuypers fontein op het Binnenhof
 
Door Smederij Oldenhave
 
 

AVG - nieuwe wetgeving

Per 25 mei treedt de wet AVG (Algemene Wet Gegevensbescherming) in werking. Die wet regelt de wetgeving omtrent privacy en hoe bedrijven met het verzamelen van persoonsgegevens moet omgaan.
 
Onderstel vuurkorf
Klaar !
 
Je kent vast mensen die Smidsvuur willen lezen, maar (nog) geen lid zijn van het NGK.
 
Internationale Smedendagen 2018 - 11 en 12 mei 2018
Binnenkort is het zover: de Internationale Smedendagen op Slot Schaesberg. Het wordt een prachtig evenement, dus als je je nog niet aangemeld hebt, doe het nu:
 
Wat kun je verwachten
 • Een volledig ingericht terrein met een grote tentenhal van 30x15 meter op het terrein van de hoeve, met op de achtergrond de ruïne van het slot
 • Veel Nederlandse, maar vooral ook heel veel buitenlandse smeden, uit Duitsland, België, Engeland, Luxemburg, Bulgarije, Zweden etc
 • Grote muurankers smeden van Armco puur ijzer
 • Meewerken aan het gezamenlijk werkstuk: de vuurkorf
 • Gereedschappen smeden voor de smederij in aanbouw bij het slot
 • Het team van IFGS wat derde werd tijdens de groepswedstrijd afgelopen jaar in Stia
 • Bronssmeedworkshops van Michael Ertlmeier
 • Scholieren die aan een wedstrijd smeden meedoen
 • Jury van de scholieren wedstrijd onder leiding van Fried Kaanen – voorzitter Koninklijke Metaalunie
 • 2 goudsmeden waar je workshops bij kunt volgen
 • Expositie van smeedwerkstukken
 • Informatiestandje van Schloss Raesfeld  
 • Johannes Angele komt met zijn mobiele winkel met prachtige producten
 • De prachtige omgeving van het Zuid-Limburgse heuvellandschap en Valkenburg
 • We zijn op zoek naar zoveel mogelijk vuren en aambeelden. We willen je vriendelijk vragen om deze mee te nemen naar Slot Schaesberg.
 • Meer informatie over het overnachten vind je ook in het uitgebreide aanmeldingsformulier.
 • Wil je het uitgebreide aanmeldformulier invullen als je dat nog niet gedaan hebt?

  Aanmeldformulier
Restauratiepas
Het Nationaal Centrum Erfgoed Opleidingen (NCE) heeft in samenwerking met een drietal restauratiebranches (timmerman, metselaar en leidekkers) de Restauratiepas ontwikkeld. Dit is een pas in de vorm van een website en een mobiele app waarop je als vakman je vakmanschap inzichtelijk kunt maken door de diploma’s en certificaten die je behaald hebt erin te zetten en ook foto’s van werk waar je trots op bent of wat bijzonder is. De Restauratiepas is dus een elektronisch portfolio, wat je jaar in jaar uit kunt uitbreiden en aanvullen. Ongeveer twee jaar geleden heeft het NGK bestuur besloten niet aan de pilot deel te nemen, maar wel de ontwikkelingen op de voet te volgen. We houden jullie op de hoogte van relevante en interessante zaken.
 
Restauratie van een monument - controle op de bouwplaats
Veel smeden ervaren het in de praktijk: je ontvangt een aanvraag voor een restauratie van een monument. Je maakt een serieuze offerte om er daarna niets meer van te horen. Enige maanden later ben je in de buurt en besluit je even een kijkje te nemen. Wat schetst je verbazing (of inmiddels al niet meer): het afgeleverde werk is niet volgens aanvraag gebeurd. Er is niets gesmeed, er zijn klinknagels gebruikt of andere dubieuze praktijken. Uiteraard weet je waar het probleem ligt. Jouw offerte is gebruikt als vergelijkingsmateriaal, om te shoppen. Er is uiteindelijk gekozen voor de goedkoopste variant en in de praktijk weten alleen de vakmensen dat het geen deugdelijke restauratie was.
Ook de Stichting ERM onderkent dit probleem. Wij pleiten weer voor controle op de bouwplaats. Niet in plaats van, maar naast een certificeringsregeling als die van de Stichting ERM.
Dat zal zeker niet op korte termijn geregeld kunnen worden, maar ons culturele erfgoed is belangrijk genoeg om ons hiervoor in te zetten. Lees hier het artikel ‘Kennisontwikkeling en toezicht zijn zwak ontwikkeld’ - bron: Stichting ERM
AVG -  nieuwe wetgeving
Per 25 mei treedt de wet AVG (Algemene Wet Gegevensbescherming) in werking. Die wet regelt de wetgeving omtrent privacy en hoe bedrijven met het verzamelen van persoonsgegevens moet omgaan. 

Koninklijke Metaalunie helpt je met het voorbereiden op deze wet. Er zijn al twee van de drie checklists verschenen waarmee je een inventarisatie kunt maken op welke punten je eigen bedrijf eventueel nog tekortschiet en welke acties je nog moet uitvoeren.
Op de website van Koninklijke Metaalunie lees je hier alles over. Nadat je bent ingelogd kun je de checklists bekijken.

Ben je je inloggegevens kwijt, geef het even door aan ons.
Inventaris te koop
Te koop aangeboden
•    smeedhamer
•    Vuur, aambeeld en enkele gereedschappen

Bij voorkeur alles in 1 koop.

Reacties graag naar NGK-secretariaat, dan brengen wij je in contact met de verkoper.
 
 
Agenda
2018
 
 
 
maart 2018  
23 maart NGK cursus basisvaardigheden smeden - Botterwerf, Huizen (tot 19 mei)
 
 
april 2018
 
7 april NGK workshop kennismaken met smeden, Batavialand, Lelystad
 
 
mei 2018  
11-12 mei
NGK Smedendagen - Slot Schaesberg, Landgraaf
19 mei
NGK workshop kennismaken met smeden - Batavialand, Lelystad
   
juni 2018  
1 juni
NGK gevorderd smeden - Botterwerf, Huizen (tot 14 juli)
   
november 2018  
2 november NGK basisvaardigheden smeden - Botterwerf, Huizen (tot 15 december)
 
 
 
Aan- en afmeldingen
Aanmeldingen
Leden:
- Kunstsmederij A.E. van der Horst, Utrecht
- Westgeest Staalmeesters, Wassenaar
- Smederij de Ridder, Mook
- Smederij Zwolle, Zwolle
 
Donateurs:
- S. Peelen, Amsterdam
 
Afmeldingen
Leden:
- BTM Bas Timmermans, Middelbeers
- Smederij De IJzeren Klap, Oudorp
 
Donateurs:
- F. Beckers, Woerden
- J.C. van der Marel, Delft
- H. Wiss, Warns
Colofon
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Nederlands Gilde van Kunstsmeden (NGK). Het NGK is een branchegroep
van de Metaalunie. Voor informatie, advertenties en redactionele bijdragen kunt u contact opnemen Miko Wijnands,
branchemanager van het NGK. Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
 
Secretariaat NGK p/a Koninklijke Metaalunie, Postbus 2600, 3430 GA  Nieuwegein
Bezoekadres Einsteinbaan 1, 3439 NJ  Nieuwegein
Telefoon 030-6053344    Fax 030-6053208
E-mail info@smeden.nl     Webadres www.smeden.nl